Danimarkalıların Mutluluk Felsefesi Hygge Nedir? Hygge’yle Mutlu Olun

Danimarkalıların Mutluluk Felsefesi Hygge Nedir? Hygge’yle Mutlu Olun

HYGGE (huge, hoga gibi okuyabilirsiniz), açık bir tanımı olmamakla birlikte şu şekillerde anlatılabilir: “Yakın ve sıcak ortamlar oluşturma sanatı” , “Ruhun huzur bulması”, “Negatif şeylerden uzak durmak” ve benzeri… Danimarka’da hygge önemli bir felsefe. Sık sık dünyanın en mutlu insanları seçilmesinde bu felsefenin rolü büyük.
Peki Hygge’ye nasıl ulaşacağız? Danimarkalılar bunu şu gibi etkinlikler ile sağlıyorlar: Sevdiklerimizle ev buluşması, doğayla iç içe olmak, sıcak bir içecek, ev yapımı sıcak kurabiyeler, mumlarla aydınlanmış sıcak bir oda, sade mobilyalar, kalın yün çoraplar ve rahat ev kıyafetleri. Bunlar hygge felsefesinin materyalleri diyebiliriz. Kısacası hiç de masraflı olmayan şekilde mutluluğu yakalamanın mümkün olduğu bir felsefe bu ve ülkemizde de kış aylarındayken çok rahat uygulanabilir.
Hygge’yi uygulayan kişilere veya hygge tarzı nesnelere; “hygeelig” veya “hyggelight” diyorlar.
Şimdi size Hygge manifestosunu sunacağız. Bu 10 maddelik manifesto ile Hygge felsefesini anlamak işten bile değil. Hadi başlayalım.

  1. ATMOSFER, ORTAM: Mumları ortamın atmosferini yaratmak için sık sık kullanın. Sizi daha rahat hissettirecek.
  2. ANDA KALMAK: Sık sık kendinize “Anda mıyım?” diye sorun çünkü zihniniz çoğu zaman şimdiki zamanda değildir; ya geçmişte ya gelecektedir. Anı yakalamanız Hygge için çok önemli. Şimdiki zamanda olduğunuzu fark edin. Bunun için gayret edin.
  3. MİNİMAL ZEVKLER: Sıcak bir kahve, hoş bir müzik gibi size kalmış olan, sade minimal zevklere yönlenin. Gerçekten bu andan keyif alın.
  4. EŞİTLİK: Bir evde herkesin eşit derece görev üstlenmesi, evde toplanıldığında Hygge’ye göre önemlidir. Kimse ev sahibi ya da misafir sayılmaz. Herkes bir şeyler yapar.
  5. MİNNETTARLIK VE ŞÜKÜR: Minnettar olacağınız o en ufak şeyleri dahi fark edin.
  6. UYUM: Çevreniz ile rahat bir şekilde uyum halinde olun. Savunmacı veya aksi bir istikamet belirlemeyin.
  7. RAHATLIK: Rahatlık sadece zihinde olmamalı. Kıyafetleriniz, koltuklarınız, yatağınız vs. hep rahat olmalı.
  8. ATEŞKES: Gergin konulara girmemek, tartışmamak Hygge felsefesi açısından mühim. Sevdiklerinizle buluşmuşken stres yaratacak bir tartışmadan uzak kalmalısınız.
  9. BİRLİKTELİK: Buna ev buluşmalarını örnek verebiliriz. ,
  10. SIĞINAK VE GÜVENLİK: Hygge için olmazsa olmaz. Güvende hissetmeden rahat edemezsiniz.

Aşağıdaki Hygge felsefesinin görselleştirerek anlatılmış hali var. Siz de bunları incelemek için lütfen küçük resimlere tıklayınız.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ